Sota el terme general de gestió del coneixement, s’engloba el conjunt de tasques i accions realitzades a la Institució (recerca, desenvolupament, innovació…) encaminades a generar nou coneixement, a incorporar el ja existent i a difondre’l en tots els nivells organitzatius, de manera que acabi aplicant-se en el dia a dia de la praxis assistencial i educativa.
La Institució, d’acord amb el compromís permanent en la millora de l’atenció i el desenvolupament professional dels seus col·laboradors, potencia les activitats de recerca, desenvolupament, formació i docència.
La recerca, a més de contribuir a l’avenç del coneixement, permet desenvolupar una actitud de permanent qüestionament científic de la nostra activitat assistencial i educativa. Per tant, es converteix en una necessitat per als nostres centres i recursos en la cerca de l’excel·lència. D’aquesta manera, el servei a les persones que atenem és la matriu de la qual sorgeixen requeriments de formació continuada i recerca, que milloren la nostra forma d’actuar.
Els fonaments de l’activitat científica als nostres centres són el compromís ètic amb l’avenç científic i la millora de la qualitat assistencial.
La gestió del coneixement en la nostra Institució requereix que s’estableixin i consolidin estructures específiques de suport i impuls de la recerca, la docència, la formació, el desenvolupament i la innovació, com per exemple Fundacions o Instituts de Recerca, com a manera d’afrontar eficaçment el desafiament que se’ns planteja.
FIDMAG Hermanas Hospitalarias Research Foundation compta amb una extensa experiència en el camp de la psicosi, principalment en l’àrea de neuroimatge.
L’equip ha aconseguit diferents ajudes per a projectes de recerca de forma continuada i ha assolit, així, un nivell d’excel·lència en la seva producció científica, amb més de 100 articles en revistes de primer quartil des de 2010, una producció sostinguda de més de 10 articles anuals en revistes del primer decil i ha consolidat, d’aquesta manera, un factor d’impacte mitjà anual superior a 5.
FIDMAG està dirigida per la Dra. Edith Pomarol-Clotet , psiquiatra i investigadora en neurociències, especialitzada en neuroimatge, actualment amb un contracte Miguel Servet. Ha rebut diverses ajudes de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) per estudiar les alteracions neuroanatòmiques subjacents en l’esquizofrènia i el trastorn bipolar, i en la progressió d’aquestes malalties, i ha publicat múltiples articles sobre el tema.
FIDMAG està formada actualment per un equip de 16 professionals amb dedicació exclusiva a la recerca. Molts d’ells estan cofinançats amb ajudes de l’ISCIII, l’AGAUR de la Generalitat de Catalunya i altres agències. Actualment treballen al centre quatre investigadors amb ajudes Miguel Servet i un Río Hortega, així com altres investigadors predoctorals i col·laboradors.
Instituto de Investigaciones Psiquiátricas
El Instituto de Investigaciones Psiquiátricas (IIP) és un organisme que forma part de la Fundación Mª Josefa Recio. Aquest Institut va començar a gestar-se a finals de l’any 1993, per iniciativa del Govern Provincial de la Província Canònica de Palència, amb la finalitat de desenvolupar, promocionar i regular la recerca en els Centres d’aquesta Província. Al llarg de 1994 i 1995 se’n van anar definint les funcions en la seva organització interna, com la seva relació amb els centres i amb el Govern Provincial. És el 1995 quan l’Instituto de Investigaciones Psiquiátricas s’integra a la Fundación Mª Josefa Recio que és, a partir de llavors, el marc legal de l’Institut.