135 anys d’història de la Congregació de les Germanes Hospitalàries

Hermanas Hospitalarias

El 31 de maig de 1881 es va fundar la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. És un dia per recordar i donar gràcies pels nostres Fundadors i primeres germanes que, amb il·lusió, treball i sobretot una gran fe, van plantar la llavor de l’hospitalitat. Aquesta llavor encara avui està donant fruit, no només a Ciempozuelos, on va néixer la primera Comunitat de germanes, sinó als 4 continents, gràcies a la presència de la Congregació a 27 països on, amb més de 16.800 places assistencials, pot atendre cada any més de 2 milions de persones oferint-los reconfort mitjançant tractament i atenció integral.

Des dels nostres orígens, tota l’acció que realitzem ha estat per i per a les persones que atenem. Tanmateix, s’han anat incorporant noves tècniques, noves professions, noves tecnologies… I és que, com deia el nostre Fundador Benito Menni, ciència i caritat han d’anar de la mà. La nostra aposta és recórrer als millors avenços científics per poder incorporar-los a la nostra atenció i fer que sempre estiguin al servei de la persona i de la humanització; mai a la inversa. La tecnologia, tot i que és important, no pot ser allò fonamental, ja que l’única cosa que compta és la persona i les seves necessitats, i tot ha d’estar al seu servei.

135 anys d’història miren al futur, un futur que la nostra Institució vol abordar en missió compartida amb tantes persones que hi col·laboren i que, gràcies al seu compromís, fan que cada dia es produeixi el petit miracle d’oferir nova vida a aquells qui, per diferents motius, han perdut l’esperança d’una vida millor. Són més de 1.000 germanes qui, juntament amb 11.000 persones contractades, treballen per donar una atenció hospitalària als nostres centres. També compten amb un bon nombre de voluntaris que, gratuïtament, ofereixen el seu temps i esforç. Aquest futur és el que ens empeny a ser creatius per respondre als nous reptes i necessitats sense perdre les nostres senyes d’identitat, sinó més aviat reforçant-les.

Avui també neix el nou web de la Província d’Espanya de Germanes Hospitalàries (www.hospitalarias.es). En ell es recull la nostra història, l’activitat que depèn d’Espanya, de la qual destaquem el següent:

 • 404 germanes
 • 5.938 col·laboradors
 • 823 voluntaris
 • 4.369 llits psiquiàtrics
 • 118 dispositius d’assistència comunitària
 • 88 serveis d’assistència ambulatòria
 • 3 centres i 485 llits en centres i serveis d’assistència geriàtrica
 • 5 centres i 358 llits en centres i serveis d’assistència sociosanitària
 • 4 hospitals generals o centres de salut amb 224 llits
 • 992 places en centres i serveis per a persones amb discapacitat intel·lectual
 • 7 comitès d’ètica assistencial acreditats en diferents comunitats autònomes

“Aquestes dades són això, només dades. L’important és que, amb tota aquesta activitat, avui, igual que ahir i sempre, ajudem a millorar la salut i la vida de moltes persones, a la vegada que col·laborem en la construcció d’una societat cada vegada millor i més inclusiva”.

Compartir esta página: